Stiinta si natura
Ochiul cameleonului
Luni, 07 Iulie 2014 10:59

Ochiul cameleonului

E posibil sa vezi in relief cu un singur ochi? Da, raspunde John Pettigrew, de la Universitatea din Queensland – Australia, cu conditia sa fii … cameleon!

Citeşte mai mult... [Ochiul cameleonului]
 
Marele hamster este in pericol
Duminică, 06 Iulie 2014 08:06

Marele hamster este in pericol

Marele hamster de Alsacia – Cricetus cricetus – a fost clasat de catre specialisti, pe baza Conventiei de la Berna, ca “”specie strict protejata”. Aceasta importanta decizie se datoreaza amenintarii care planeaza asupra acestui stramos salbatic al hamsterilor de casa sau de laborator.

Citeşte mai mult... [Marele hamster este in pericol]
 
O noua specie de coelacant
Sâmbătă, 05 Iulie 2014 04:32

O noua specie de coelacant

Descoperirea unui peste care seamana din multe puncte de vedere cu un coelacant, in iulie 1998, a starnit multa valva. Pana la data pescuirii acestui exemplar in preajma insulelor indoneziene, se considera ca singurul loc de pe glob in care mai trai aceasta adevarata “fosila vie” – Latimria chalumna – se afla in largul Insulelor Comore.

Citeşte mai mult... [O noua specie de coelacant]
 
Pentru salvarea antilopelor
Joi, 03 Iulie 2014 00:59

Pentru salvarea antilopelor

O specie extrem de rara in libertate si cuc are se reproduce cu greu in captivitate – Oryx gazela – ar putea fi salvata prin insamantare artificiala. Inca din anii ’80, aceasta antilopa africana nu prea mai putea fi zarita decat in parcurile naturale. Pentru a opri declinul populatiei sale, biologii din Virginia – Statele Unite, au pus la pucnt un plan de procreare asistata.

Citeşte mai mult... [Pentru salvarea antilopelor]
 
Pene inainte de aparitia pasarilor
Sâmbătă, 25 Ianuarie 2014 17:44

Pene inainte de aparitia pasarilor?

S-ar parea ca penele au aparut cu mult timp inainte de aparitia zborului si chiar a pasarilor. Primii lor purtatori par sa fie dinozaurii carnivori descoperiti in China: Protarchaeopteryx robusta si Caudipteryx zoui, doua terapode exhumate in nord-estul Beijingului, in zona Yixian – provincia Liaoning. Asemanatoare cu niste curcani, cu picioare foarte inalte, aceste animale au o vechime de 145 de milioane de ani, adica sunt mai tinere cu circa 5 milioane de ani decat celebra arhopterix.

Citeşte mai mult... [Pene inainte de aparitia pasarilor]
 
Minuscula pasare Colibri
Vineri, 24 Ianuarie 2014 10:40

Minuscula pasare Colibri

 

Colibri, cea mai mica pasare din lume, incape, cu cei sase pui ai sai, intr-o lingura de supa. Sunt identificate pana in prezent aproximativ 319 specii de pasari colibri. Cea mai «uriasa» are 23 de centimetri lungime, iar cea mai pitica, 25 de milimetri.

Citeşte mai mult... [Minuscula pasare Colibri]
 
Roci din adancurile Pamantului
Luni, 20 Ianuarie 2014 12:34

Roci din adancurile Pamantului

 

Pe Insula Malaita (Arhipelagul Salomon), geologii australieni au descoperit niste roci a caror vechime a fost estimata la 34 de milioane de ani. Insa cu totul exceptional este faptul ca aceste roci (kimberlit) s-au format in mantaua inferioara, la aproximativ 500 km adancime si la o presiune de 25 gigapascali, adica la presiunea pe care ar exercita-o 240 de tone pe o suprafata de un centimetru patrat.

Citeşte mai mult... [Roci din adancurile Pamantului]
 
Inima de dinozaur
Sâmbătă, 18 Ianuarie 2014 11:30

Inima de dinozaur

 

Desi multi paleontologi erau convinsi ca teribilele soparle preistorice sau macar o parte dintre ele aveau sange cald (asemenea pasarilor si mamiferelor), le lipsea dovada care sa confirme supozitia. Vorbim despre o descoperire recenta, de exceptie, si anume: descoperirea unei inimi fosilizate de thescelosaur, de acum 66 de milioane de ani – in Dakota de Sud (Statele Unite), le-a oferit chiar certitudine.

 

Citeşte mai mult... [Inima de dinozaur]
 
Necropola merovingiana
Joi, 16 Ianuarie 2014 17:17

Necropola merovingiana

 

Cu prilejul unor sapaturi arheologice preventive, efectuate de Asociatia pentru sapaturi arheologice nationale din Franta (AFAN), la Notre Dame de Bondeville, in apropiere de Rouen, au iesit la iveala o biserica (datand din secolele VII-VIII) si cateva sarcofage, cele mai multe dintre ele intr-o perfecta stare de conservare. Studierea arhivelor ce relatau descoperiri anterioare a confirmat faptul ca este vorba despre un edificiu cu destinatie religioasa.

Citeşte mai mult... [Necropola merovingiana]
 themesclub.com cms Joomla template
Copyright © 2012 Cunoastere, relaxare, divertisment, placere    
Informatiile de pe acest site nu pot fi preluate decat cu precizarea corecta a sursei.