Notice: Undefined variable: adscontent in /home/raso3403/public_html/galeriile-samira.ro/plugins/content/Adsense.php on line 517
Sergiu Nicolaescu Osanda film
Vineri, 04 Ianuarie 2013 19:55

Sergiu Nicolaescu, Osanda, film

 

“Osanda” este un film romanesc din 1976, regizat de Sergiu Nicolaescu dupa un scenariu inspirat din romanul “Velerim si Veler Doamne” (1933) al scriitorului roman Victor Ion Popa.

 

 Sergiu Nicolaescu a afirmat ca a lucrat intens la scrierea scenariului impreuna cu Titus Popovici, fiind modificate unele aspecte din roman. Filmul a intrat in faza de productie la 10 septembrie 1975, iar filmarile au avut loc in perioada 27 octombrie 1975-19 martie 1976 si s-au desfasurat in zona Fagaras (mai precis la Sambata de Sus), la Calugareni, Sinaia, Brasov, Mangalia si Targoviste. Regizorul povestea ca a avut noroc cu vremea, cutreierand zilnic cam 200 km cu echipa de filmare pentru a gasi un loc cu zapada: „cand ne opream, ca o recompensa pentru efortul nostru, incepea sa ninga”. Filmul a fost realizat in studiourile Centrului de Productie Cinematografica Bucuresti.

 

Condamnat la 10 ani de ocna, dupa rascoala din 1907 si dupa cativa ani petrecuti pe front, Manolache Preda (Amza Pellea) se intoarce in satul sau natal. Sotia l-a parasit si i-a vandut pamantul, iar autoritatile il privesc cu ostilitate, satenii cu suspiciune si copiii se ascund de el. Pentru a duce o viata normala, Manolache se angajeaza la boierul Leon (Emmerich Schäffer). Se indragosteste de o tanara saraca, pe numele ei Ruxandra (Ioana Pavelescu). Dar cand boierul e omorat de doi tarani revoltati, vina cade pe fostul ocnas. Manolache fuge si se ascunde in munti. Vanat insa fara incetare, este prins si impuscat. Moartea sa incheie tragic, e destinul unui om nevinovat.

 

Rolurile principale au fost interpretate de Amza Pellea, Ernest Maftei, Gheorghe Dinica, Ioana Pavelescu, Sergiu Nicolaescu, Emmerich Schaffer, Mihai Mereuta, Aimee Iacobescu si Alexandru Dobrescu. Acest film a fost propunerea Romaniei la Premiul Oscar pentru cel mai bun film strain in 1976.

 

 

 

Addthis
 

themesclub.com cms Joomla template
Copyright © 2012 Cunoastere, relaxare, divertisment, placere    
Informatiile de pe acest site nu pot fi preluate decat cu precizarea corecta a sursei.