Notice: Undefined variable: adscontent in /home/raso3403/public_html/galeriile-samira.ro/plugins/content/Adsense.php on line 475
Legenda preotului Valentin si sarbatoarea iubirii
Joi, 07 Februarie 2013 21:47

Legenda preotului Valentin si sarbatoarea iubirii

 

In secolul al III-lea, in Roma era imparat Claudius Gothicus al II-lea. Acesta ne este cunoscut mai ales sub denumirea de Claudius cel Crud. Langa palatul sau exista un frumos templu in care era preot Valentin. Romanii il iubeau foarte mult si mergeau la templu numai pentru a-i asculta predicile. In fata altarului in care ardea vesnic un foc ingenuncheau ca sa-i primeasca binecuvantarea.

 

In Imperiul Roman razboaiele erau un lucru obisnuit, iar Claudius isi chema supusii sa participe la razboi in fiecare an. Parea ca luptele nu incetau niciodata. Multi dintre romani nu mai aveau nicio dorinta de a mai merge la o batalie care se transformase de mult intr-o lupta pentru subjugarea altor popoare. Barbatii casatoriti nu mai doreau sa-si paraseasca familiile. Preferau sa stea la casele lor, alaturi de familie, unde duceau o viata linistita. Tinerii nu doreau sa-si lase singure iubitele nici macar pentru o zi. Din aceasta cauza numarul celor inrolati in armata imparatului scadea cu fiecare zi care trecea.

 

Claudius a devenit foarte furios si drept consecinta a ordonat ca nicio casatorie sa nu mai fie celebrata si toate logodnele sa fie imediat anulate. In aceste conditii, multi romani au plecat la razboi plini de deznadejde pentru ca isi paraseau tot ceea ce le era mai drag. Legenda spune ca o mare parte dintre ei nu au mai suportat durerea si au murit.

Preotul Valentin a fost foarte intristat de ordinul imparatului, considerand ca nici un om nu are dreptul sa interzica casatoriile. Asa ca,  atunci cand un cuplu de indragostiti a venit la altarul sau, Valentin a decis sa-i cunune in secret. Vestea s-a dus in toata Roma si, in curand, nenumarate perechi de tineri au venit la templu pentru a se casatori in secret. Preotul era prietenul si confidentul tuturor indragostitilor din districtul Romei.

 

Dar astfel de secrete nu pot fi tinute mult timp. Asa ca nu a trecut multa vreme si Claudius cel Crud a aflat despre ceea ce se intampla si, plin de furie si de manie, a poruncit soldatilor sa-l ridice pe Valentin si sa-l azvarle in inchisoare. Considera ca astfel nicio alta persoana din imperiul sau nu va mai indrazni sa-i nesocoteasca ordinele.
Valentin a fost tarat din templu de catre soldatii imparatului de langa perechile care asteptau sa fie casatorite si dus la puscarie. In van l-au insotit toti prietenii sai. Furiei imparatului nu putea nimeni sa-i faca fata, cu atat mai mult sa-i induplece inima de piatra. Acum este momentul in care acesta si-a capatat porecla de Claudius cel Crud.

 

In temnita, Valentin s-a ofilit asemenea unei flori care nu poate rezista mult timp fara lumina. Departe de ceea ce era cel mai important pentru el in viata, Valentin, in cele din urma, a murit. Prietenii sai devotati l-au ingropat in biserica Sfantului Praxedes.
Acest loc exista in Roma si in zilele noastre. Toate s-au intamplat in anul 269, pe data de 14 februarie.

 

Addthis

Articole asemanatoare mai vechi:

 

themesclub.com cms Joomla template
Copyright © 2012 Cunoastere, relaxare, divertisment, placere    
Informatiile de pe acest site nu pot fi preluate decat cu precizarea corecta a sursei.